Algemene Informatie

Plantkundige eigenschappen

Stuur ons een emailDeze pagina afdrukken

Rabarber is een overblijvende plant met massieve, zetmeelrijke wortelstokken. Deze wortelstokken bevatten een bittere stof, Anthrachinon, die in geneesmiddelen wordt verwerkt.
De vermeerdering geschiedt voornamelijk door het scheuren of snijden van de pollen, dus langs vegatatieve weg. Het is een kruisbestuivend gewas. Vermeerdering door zaad geeft een mengelmoes van verschillende typen, uiteenlopend van sierplanten tot allerlei andere afwijkende (wilde)vormen.
Uit de ogen op de wortelstokken ontwikkelen zich stevige stelen met grote bladeren. In augustus/september stopt de groei. De wortelstokken zijn volkomen winterhard. Stelen van bladeren die 10-35 dagen oud zijn, leveren de beste consumptiekwaliteit. Oudere bladeren geven stelen met meer oxaalzuur. Naast oxaalzuur bevat rabarber relatief veel appelzuur, waarvan een bloedreinigende werking wordt toegeschreven.
De snelheid van schieten is sterk gebonden aan het ras. De bloempluimen kunnen in jonge toestand als groente worden gegeten; het product lijkt dan op bloemkool. Afgezien hiervan worden de bloemstengels gewoonlijk uitgebroken.
De vorming van zaadstengels in de rabarberplanten is heel verschillend in diverse landen en klimaat.

Het zaad bestaat uit gevleugelde, driekantige vruchtjes, die gemakkelijk door de wind worden verspreid.
In Engeland wordt rabarber gebruikt voor vermageringskuren. 
Rabarber is goed voor hart en bloedvaten.
Rabarber bevat per 100 gram:
De samenstelling van 100 gram rabarber is als volgt:

Kilojoule
Kilocalorie
Eiwit
Vet
Koolhydraten
Calcium
IJzer
Natrium
Vit. B caronteen
Vit. B1(g)
(g)
(g)
(mg)
(mg)
(mg)
(mg)
(mg)

43
10
0,5
-
2,0
40
0,5
5
-
0,05
.

Vit. B2
Vit. C
Water
Ruwe celstof 
Suikers 
Mineralen 
Appelzuur 
Citroenzuur 
Oxaalzuur 

(mg)
(mg)
(g)
(g)
(g)
(g)
(g)
(g)
(g)

0,02
6
93-95
0.6-1.5 
0.3-0.6
0.4-0.9
1.0-1.8 
0.1-0.2
0.3-0.6
Laatstgenoemd zuur kan zich in het lichaam verbinden met calcium uit het overige voedsel. In theorie bindt 100 gram rabarber maximaal 200 mg calcium. Dit ongunstige effect op de calciumvoorziening kan men opheffen door toevoeging van calciumcarbonaat in de vorm van krijt. Dit neutraliseert tevens voor een deel de zure smaak, waardoor minder suiker hoeft te worden toegevoegd.

Bereiding van 'kas' rabarber

Recept:
Het blad verwijderen en de rest in stukken van 5 cm. snijden. Wassen en opzetten met aanhangend vocht. Circa 10 15 minuten zachtjes laten koken. Losroeren, en suikers naar smaak toevoegen. Eventueel ook enkele druppels citroensap.

Suggestie: Rozijnen meekoken of andere fruitsoorten

Rabarber is lekker bij de warme maaltijd, op de boterham, in de yoghurt, als vlaaivulling of bij toetjes, bijvoorbeeld vanille-ijs met rabarber en slagroom, bij frites ter vervanging van mayonaise goed voor de lijn, voor het maken van wijn.
Toepassing van rabarber

Rondleiding :: 

terug 

|

verder

.